Blogs

De belangrijkste sollicitatietips

De belangrijkste sollicitatietips

Solliciteren op een baan is voor velen een aangrijpend en vaak stressvol proces. Hoe bereid je het beste voor en wat zet je allemaal in de sollicitatiebrief? Je wilt vanzelfsprekend een goede indruk achterlaten, want je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken. In dit artikel lees je de belangrijkste sollicitatietips om jouw sollicitatieproces soepel te laten verlopen.

 

Curriculum Vitae

De eerste indruk van jou als persoon geef je af met je curriculum vitae ofwel je cv. Maar wat moet er allemaal in een cv staan? Het begint bij jouw contactgegevens. Je voor- en achternaam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en je e-mailadres moeten erin staan. Beschik jij over een rijbewijs? Vermeldt dit er dan ook altijd bij.

Stel jezelf kort voor met een persoonlijk stukje over wie jij bent. Dit geeft direct een goed beeld en het is onderscheidend van andere cv’s. Hierna vertel je over de werkervaring waarover jij beschikt. Vernoem vooral de banen waar jij serieus werkervaring hebt opgedaan en niet de banen die je maar heel kort hebt volgehouden, dit geeft geen goede indruk.

Je opleiding(en) zijn zeer belangrijk om te vermelden. Vanaf je middelbare schooldiploma's tot het heden. Heb jij een relevante studentenactiviteit of minor gedaan? Geef dit dan ook aan in jouw cv. Dit geldt ook voor de relevante kennis en vaardigheden die jij hebt opgedaan. Je kan ook altijd creatief zijn in de vormgeving van je cv, sla hier alleen niet in door. Probeer aan te voelen of dit past bij het bedrijf waar je gaat solliciteren.

Tot slot, is het een pluspunt als jij een foto van jezelf op je cv zet. Je wordt beter onthouden als iemand een beeld van je heeft!

 

Sollicitatiebrief

In de sollicitatiebrief is het tijd om je te onderscheiden van de overige kandidaten. Een sollicitatiebrief is simpel gezegd een brief waarin je schrijft dat je graag in aanmerking wilt komen voor een bepaalde functie bij een bedrijf. Ten eerste, zorg ervoor dat je sollicitatiebrief geen opsomming wordt van je cv. Dit leest erg moeizaam en daarnaast geef jij niet aan waarom je nou zo goed past bij dit bedrijf en deze functie.

Ten tweede, ken het bedrijf waar je solliciteert. Waar staat het bedrijf voor en waar wil het naartoe? Neem deze kernwaarden mee in je sollicitatiebrief, zodat je direct opvalt.

Tot slot, waarom zou het bedrijf jou moeten aannemen? Hier onderscheid je jezelf van de rest. Laat je creativiteit los en schrijf je professionaliteit aan. Implementeer een klein beetje humor als dit op zijn plaats valt binnen het verhaal wat je wilt vertellen. Vertel wat jij aan het bedrijf kan toevoegen!

 

Het sollicitatiegesprek

Met het sollicitatiegesprek ben je bijna aan het eind gekomen van het sollicitatieproces. Per functie verschilt het of dit uit één of meerdere gesprekken bestaat. Ook is het per functie verschillend of je hierna nog een assessment, case of presentatie moet houden. Ter voorbereiding van het gesprek is het belangrijk dat jij aanvoelt wat het bedrijf van je vraagt. Bij een groot corporate bedrijf is het van belang dat je in pak aankomt, of in ieder geval netjes gekleed. Bij een creatieve en jonge start-up kan je het vaak afdoen met een “casual” outfit, voel dit dus goed aan. Verdiep je goed in het bedrijf, weet waar ze voor staan en vraag jezelf af waarom dit bij jou past. Waarom past deze functie goed bij mij en op welke manier voldoe ik aan de eisen in de vacature? Tot slot, is het altijd goed om zelf een paar vragen voorbereid te hebben die jij aan het bedrijf wilt stellen, zo toon je ook interesse in hen en laat je een goede indruk achter!